top of page

Afscheid nemen met een verstandelijke beperkingDe dag van de uitvaart is een ingewikkelde dag waarin emoties over elkaar heen buitelen. Verwarrend, zeker wanneer je een handicap hebt. Diakonos helpt nabestaanden met een verstandelijke beperking om goed afscheid te nemen. Speciaal voor hen maken we een kosteloos pictogrammenboekje dat de dag van de uitvaart inzichtelijk maakt. Dat geeft net dat extra steuntje in de rug dat zij zo hard kunnen gebruiken.


Onzekerheid


De dagen voor de uitvaart voelen voor nabestaanden met een verstandelijke beperking vaak maar vreemd en spannend. Hoe neem je afscheid? Wat wordt er van je verwacht? Wat gaat er gebeuren? Extreme reacties van verdriet, boosheid of angst zijn vaak het gevolg. Dat is niet alleen zwaar voor de persoon zelf, maar ook voor andere nabestaanden die tegelijkertijd worstelen met hun eigen verdriet.


In het pictogrammenboekje steken we ook foto’s van onszelf met onze namen. Zo is het meteen duidelijk wie wij zijn en schept dit vertrouwen.

Een overzichtelijke dagindeling


Pictogrammen helpen nabestaanden met een verstandelijke beperking door de dag van de uitvaart heen. Op visuele wijze leggen we stap voor stap uit wat er staat te gebeuren. Denk aan zaken als het sluiten van de kist, maar ook wanneer je stil moet zijn tijdens de dienst. Of een uitleg over het feit dat er mensen kunnen gaan huilen. Blader er van tevoren samen doorheen en neem het boekje tijdens de uitvaart mee als houvast.


De picto’s plaatsen we in een handzaam mapje met insteekhoezen. Zo kunnen we de volgorde nog altijd wijzigen wanneer er zaken missen of veranderen.

Extra aandacht


Zoals jullie tijdens familiedagen extra goed voor iemand met een verstandelijke beperking zorgen, draagt Diakonos zijn steentje bij tijdens het afscheid nemen. Wij hebben ervaring met deze doelgroep en weten hoe we om moeten gaan met eventuele onverwachte situaties. Zo betrekken jullie een familielid met een verstandelijke beperking zonder stress bij de uitvaart.


Het werken met het pictogrammenboekje werkt ook heel goed bij (klein)kinderen met autisme.

Diakonos maakt een emotioneel beladen dag wat gemakkelijker door ook voor nabestaanden met een verstandelijke beperking te zorgen. Zo kan iedereen goed afscheid nemen.


Commentaires


bottom of page