top of page

Corona vraagt extra aandacht bij de uitvaart

‘Weet je, wij hebben het in de stilte samen heel goed gehad. Er kwam niemand aan de deur, we konden alles in alle rust met elkaar meemaken en bij vader zijn’. Zomaar een uitspraak uit de afgelopen week. Het past wel bij het beeld wat we hebben van de kleine kring nabestaanden die het afscheid helemaal mee kan maken. De impact is groot, maar de stilte heeft ook goede kanten.


Maar waar moet de brede kring van familie, buren, vrienden en gemeenteleden heen met hun verdriet?


Over deze zaken gaat het interview met Aart van Kruistum van 7 april in een actualiteitenprogramma op TV-Kanaal Family7. En ook over het rotsvaste geloof dat de dood niet het laatste woord heeft!


Ondertussen zorgen we samen voor een uitvaart die bij de overledene en de nabestaanden past, ook in dit Corona-tijdperk. Een paar voorbeelden:


- een familie besteedt veel tijd en aandacht aan de rouwkaart. De kaart is niet alleen een mededeling, maar kan veel persoonlijker! En omdat de brede kring nu niet via de rouwkaart wordt uitgenodigd voor de uitvaart is er meer tijd. Ontwerpen, proefdrukken, aanpassen, fijnslijpen, en dan…. op de post.


- Livestream is bijna standaard geworden. Realtime meebeleven en als het kan een digitale reactie geven.- Online condoleren: bijvoorbeeld via memori.nl Zo kan iedereen een boodschap achterlaten, maar ook een herinnering delen, compleet met een foto, tekening enz.


We missen warmte, nabijheid, een arm om ons heen, even elkaar vasthouden, samen zachtjes huilen. Dat maakt afscheid nemen in deze tijd extra hard, extra moeilijk. Maar we hoeven ons niet helemaal machteloos te voelen. Samen bedenken we wat wel kan en hoe een goed afscheid er nu uitziet.


Let op: er zijn uitvaartondernemingen die bij een Corona-besmetting veel verder gaan dan de regels van het RIVM. Soms zelfs zo dat de overledene wordt opgehaald en de kist direct wordt gesloten. Of pas na drie dagen rouwbezoek mogelijk is. Dat is NIET nodig. Neem gerust contact op om uw specifieke situatie te bespreken en voor te breiden.
Comments


bottom of page