top of page

Wij helpen u met een dementievriendelijke uitvaart


Het leven van iemand met dementie kan heel erg verwarrend zijn. Zeker als er daarbovenop iets ingrijpends gebeurt als de dood van een dierbare. Hoe vertelt u uw moeder met dementie dat haar man is overleden? Kan zij dat verwerken en laat u haar afscheid nemen? In een periode waarbij u zelf al voldoende verdriet ervaart, begeleidt Inge van Kruistum u in dit ingewikkelde proces.


Inge liet zich bijscholen tot dementievriendelijke uitvaartverzorger. Met meer inzicht over dementie kan zij u goed informeren over passende mogelijkheden. We adviseren bijvoorbeeld één foto te laten zien tijdens de uitvaart. Een fotopresentatie kan namelijk voor extra verwarring zorgen.

Het nieuws vertellen

Moet u het overlijden vertellen of laat u het zo? De keuze is aan u. Toch adviseren wij iemand met dementie wel op de hoogte te brengen. U komt nog vaker op bezoek en verzwijgen wordt dan steeds lastiger en onprettig voor uzelf. Ook voorkomt u de situatie dat een ander uw moeder condoleert met het verlies van haar man. De verwarring en shock zullen dan nog groter zijn.


Alzheimer Nederland meldt dat in 2019 zo’n 280.000 mensen een vorm van dementie hebben. Alleen al in Veenendaal zijn het er ongeveer 950.. Een dementievriendelijke uitvaart is voor deze mensen gewenst.

Zoeken naar een passende uitvaart

Uw dierbare met dementie niet betrekken bij de uitvaart zorgt vaak voor dubbel verdriet. Voor zover mogelijk wil hij of zij ook passend afscheid nemen. Wij kijken hoe en wanneer betrokkenheid mogelijk is. Ook tijdens de dag van de uitvaart zoeken we een geschikte mogelijkheden. Bijvoorbeeld door een deel van de ceremonie aanwezig te zijn. Of niet deel te nemen aan de condoleance-rij.


Goede voorbereiding voor een dementievriendelijke uitvaart

Voordat de uitvaart begint, nemen we de dag nog eens door. Een ruim ingepland draaiboek zorgt dat u ook de tijd heeft om te focussen op uw eigen verdriet. Een professionele verzorgende kan hier natuurlijk ook bij helpen. Of één van ons. We helpen met eventueel vervoer van uw demente ouder of vinden een rustig plekje wanneer het even teveel wordt.


Afscheid nemen in eigen omgeving

Soms kan een drukbezochte uitvaart te veel zijn voor iemand met dementie. Dan kunt u ervoor kiezen naast de uitvaart ook afscheid te nemen in een kleine groep. Met het gezin of een gedeelte van de familie. Ook hier helpen wij u graag bij.


Afscheid voor iemand met dementie is niet gemakkelijk. Wij helpen u graag met een dementievriendelijke uitvaart.


Comments


bottom of page