top of page

Wie verdient een mooie oude olijfboom voor troost?

Uitvaarten in coronatijd

Het leven van ons allemaal staat door het coronavirus al meer dan een jaar op z’n kop. Afstand houden, nauwelijks bezoek ontvangen, avondklokken, lockdown. Elkaar vasthouden en troosten, naar de kerk gaan, iedereen uitnodigen voor een uitvaart; het kon en kan nog even niet. Dat raakt ons enorm.

Wanneer iemand in je omgeving in deze periode is overleden, komt die fysieke afstand extra hard aan. Als uitvaartondernemers moeten we uitvaarten steeds opnieuw vormgeven, rekening houdend met allerlei maatregelen.


Wij zien dagelijks van dichtbij wat hiervan de impact is op nabestaanden en willen daarom iets terugdoen voor mensen die in het afgelopen jaar iemand moesten missen.


100 keer van dichtbij meegemaakt

Wij hebben met eigen ogen ongeveer 100 keer gezien hoe groot en hard de gevolgen zijn van alle coronamaatregelen na een overlijden. Niet op bezoek mogen in de verpleeghuizen en ziekenhuizen, het beperkt aantal aanwezigen bij een uitvaartdienst, het op afstand condoleren en vooral: het gebrek aan fysiek contact. Het brengt veel verdriet met zich mee. Na de uitvaart bleef het vaak stil: er mocht maar één persoon per dag op bezoek komen en ouderen die in een verzorgingshuis woonden zaten alleen. Hartverscheurend om te zien.


Wie verdient een prachtige, oude olijfboom?

Bij Diakonos hadden we graag meer willen doen. Elkaar vasthouden, troosten en wel iedereen uitnodigen. Maar dat ging echt niet. We zijn blij dat we geen berichten hebben gehad dat er mensen besmet zijn geraakt op een uitvaart waar wij verantwoordelijk voor waren. Daarvoor zijn we gespaard gebleven.

Om iets moois tegenover de onmacht en het verdriet te zetten willen we graag een mooie olijfboom weggeven. De symbolische betekenis van de olijfboom heeft veel raakvlakken met het rouwen in coronatijd: heling, troost en vrede. Niet voor niets komt de olijftak terug in ons logo. Een mooie oude olijfboom is voor iemand die wel wat extra troost kan gebruiken in zijn of haar rouwperiode.


Ken je iemand die plek heeft voor een prachtige oude olijfboom en er eentje verdient? Stuur ons een berichtje met je verhaal, wij kiezen dan iemand uit en komen de boom persoonlijk bezorgen in Veenendaal en omstreken of op de Utrechtse Heuvelrug. Stuur dan alsjeblieft vóór 24 juni 2021 een mailtje naar: info@diakonosuitvaart.nl


Warme groet van Inge en Aart van Kruistum
Uitvaart verzorgen in Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug
Aart en Inge van Kruistum
Kommentare


bottom of page