top of page

Natuurbegraafplaats Prattenburg: het duurt (te) lang


Natuurbegraafplaats Prattenburg, herfst
Ingang van de toekomstige Natuurbegraafplaats? Bron: eigen foto

Al jaren is er sprake van dat er dicht bij Veenendaal, Rhenen en Elst een natuurbegraafplaats komt. Op landgoed Prattenburg is er de ruimte en zijn er vergevorderde plannen. Toch wordt de datum waarop de natuurbegraafplaats beschikbaar komt steeds opgeschoven. Waarom? Komt van uitstel misschien afstel?


We horen het vaak: ‘als ik komt te overlijden wil ik graag begraven worden op Prattenburg, kan dat? Wij wandelden er iedere zondag met onze kinderen en komen er nu ook nog regelmatig. We vinden het een mooi idee om daar een plekje aan te schaffen.’

We moeten dan uitleggen dat Natuurbegraafplaats Prattenburg er hoogstwaarschijnlijk wel komt, maar dat het ook nog niet helemaal zeker is.


Daarom heeft Aart weer contact opgenomen met de mensen die dicht bij het vuur zitten om de laatste stand van zaken te horen. Het zit zo (op hoofdlijnen):


De plannen voor de natuurbegraafplaats hebben ter inzage gelegen en daarop zijn door belanghebbenden ‘zienswijzen’ ingediend. Dat betekent dat belanghebbenden en instanties kunnen aangeven dat zij het niet helemaal eens zijn met onderdelen van de plannen en dat graag anders willen zien. De belangrijkste gemene deler is: de natuurwaarden die aangetast zouden worden door de activiteiten in het bos moeten voldoende worden gecompenseerd. En men vindt dat in de plannen nog onvoldoende.

Het landgoed kan de indieners tegemoet komen en daarmee zou alles geregeld zijn. Er staat dan in wezen niets meer in de weg om in 2024 de natuurbegraafplaats te openen. Maar aan de compensatie zijn natuurlijk ook kosten verbonden. En dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat het nu weer langer duurt dan wenselijk. Wanneer is er genoeg gecompenseerd en wie betaalt dat/wat mag dat nog gaan kosten?

Prattenburg
Net na de bocht aan de rechterkant is de natuurbegraafplaats gepland. Bron: eigen foto

Duurt te lang!


Er is echt heel veel belangstelling voor Natuurbegraafplaats Prattenburg. Al meer dan 4000 (!) mensen hebben hun belangstelling laten blijken.

Bij Diakonos hebben we ook al een hele lijst met namen van mensen die we op de hoogte moeten brengen zodra de natuurbegraafplaats beschikbaar is. Met het oog op hun belang en gemoedsrust zouden de beslissers zo veel als hun mogelijk is vaart moeten maken. Nu worden Veenendalers nog in Arnhem begraven (hoe mooi Heidepol en de Koningsakker ook zijn) wat natuurlijk minder fijn is dan dichtbij huis.

Dus alstublieft beslissers: kom tot overeenstemming en maak het mogelijk! Alvast hartelijk dank.Tip: meldt jezelf aan voor de nieuwsbrief van Natuurbegraafplaats Prattenburg: https://www.natuurbegraafplaatsprattenburg.nl/contact/aanmelden-nieuwsbrief/
Mocht je nog vragen hebben over natuurbegraven, de voor- en nadelen en kosten ervan, of wil je jouw eigen wensen vastleggen, neem dan contact op met Aart of Inge van Kruistum via: info@diakonosuitvaart.nl of 0318-821855.

Comments


bottom of page