Een natuurbegraafplaats in de buurt van Veenendaal? Wij krijgen regelmatig vragen over de ontwikkelingen die verband houden met de komst van de nieuwe natuurbegraafplaats Prattenburg bij Veenendaal. Bij natuurbegraven gaat een graf voor eeuwig op in de natuur. Deze manier van begraven is in opkomst en een alternatief voor het meer traditionele begraven op een begraafplaats. In dit artikel vertellen we je meer over natuurbegraven en de natuurbegraafplaats op Prattenburg.
Wat is een natuurbegraafplaats?
Een natuurbegraafplaats ligt in een bos- of heidegebied en verschilt op veel punten met een traditionele begraafplaats. Zo worden er geen grafstenen geplaatst, waardoor het natuurlijke karakter behouden blijft. In plaats daarvan wordt de plek van het graf gemarkeerd met behulp van GPS-coördinaten zodat het voor nabestaanden altijd is terug te vinden. De eerste jaren na het overlijden mag er een houten schijf met eigen tekst op het graf liggen, totdat deze is opgegaan in de natuur. Omdat de graven van natuurbegraafplaats Prattenburg nog niet zijn uitgegeven, is het mogelijk om straks zelf een plekje uit te zoeken. Onder een mooie boom bijvoorbeeld, op een open veld of een plekje waar de zon bij zonsopkomst mooi schijnt. Willen mensen uit Veenendaal, Amerongen, Elst of Rhenen in de nabije toekomst gebruik gaan maken van de natuurbegraafplaats? Wij denken van wel!
Waarom kiezen voor begraven op een natuurbegraafplaats?
De redenen waarom gekozen wordt voor een natuurgraf zijn heel persoonlijk. Wij lichten een aantal redenen uit:
· Een graf op een natuurbegraafplaats is voor altijd. Dat eeuwigdurende karakter is voor sommige mensen een rustgevende gedachte. Je lichaam gaat na het begraven weer op in de natuur.
· De grafrusttermijn is oneindig. Een groot verschil met de ‘huurgraven’ op de begraafplaatsen in Nederland. Die huur je namelijk voor 20 of 30 jaar van de gemeente. Na die periode moeten nabestaanden beslissen of zij hun rechten voor deze plek willen behouden en voor nog eens 10 jaar betalen. Als dat niet gebeurt vervalt het graf weer aan de gemeente, die kan overgaan tot het ruimen ervan. Bij een natuurgraf hoeven nabestaanden nooit meer ingewikkelde afwegingen te maken, de grafrust is immers al afgekocht.
· Het duurzame aspect. Een natuurbegraafplaats hanteert duidelijke regels voor het gebruik van materialen die ervoor zorgen dat de uitvaart zo duurzaam mogelijk verloopt. Het gaat dan om keuzes voor het materiaal van de kist, de kistbekleding en kleding die de overledene draagt. Alles moet van 100% biologisch afbreekbaar materiaal zijn gemaakt. Een geheel ‘groene uitvaart’ wordt zo nog toegankelijker, zeker in combinatie met de elektrische rouwauto van Diakonos.
· Voor veel inwoners van Veenendaal en omgeving staat Prattenburg bekend als een heerlijke wandelplek. Tegenwoordig is er ook een geweldig ‘beleefpad’, waar ouders, opa’s en oma’s met de (klein)kinderen mooie herinneringen maken met elkaar. Iets verderop, aan de andere kant van de Cuneraweg, komt straks de natuurbegraafplaats. Een vertrouwde locatie voor inwoners van onze prachtige regio.
Natuurbegraafplaats Prattenburg: de stand van zaken
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het bestemmingsplan om de natuurbegraafplaats te realiseren. Zodra dit besproken is in de gemeenteraad en groen licht krijgt, wordt dit bericht gepubliceerd. Als er geen bezwaren worden ingediend, zou het eind 2021 al definitief kunnen zijn. Dan mag er dus begraven worden in de natuur op Prattenburg. Bij Diakonos denken we dat opening (begin) 2022 realistischer is. Voor de nieuwsbrief kun je je op de website van natuurbegraafplaats Prattenburg aanmelden. Waar het precies komt? Op dit kaartje is dat duidelijk te zien:
Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over natuurbegraven, de voor- en nadelen en kosten ervan, of wil je jouw eigen wensen vastleggen, neem dan contact op met Aart of Inge van Kruistum via: info@diakonosuitvaart.nl of 0318-821855.
* foto's zijn impressiefoto's van Natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem door Diakonos gemaakt.
Kommentare